Het bedrijf Technivorm maakt al meer dan 50 jaar een van de populairste koffiezetapparaten ter wereld. De Moccamaster wordt geproduceerd in Amerongen, een dorpje van enkele duizenden inwoners, om uiteindelijk te worden verkocht in 16 landen.

Volgens de Amerikaanse kenner Lars Akerlund is de Moccamaster de beste filterkoffiemachine ter wereld. Lees daar hier meer over.

“We zullen dit jaar op een verkoop van bijna 500 duizend Moccamasters uitkomen”, zegt Frans van Cooten, sales manager en schoonzoon van de 86-jarige oprichter Gerard-Clement Smit. “Onze omzet groeit dit jaar met ongeveer 10 procent”.

Een Moccamaster wordt verkocht voor ongeveer 180 euro. Rekenen we even zelf, dan is de omzet van het bedrijf dus tientallen miljoenen euro’s.

Grondlegger Smit bezoekt nog geregeld het kantoor, maar vanwege zijn leeftijd niet meer dagelijks.

De grootste markt van de Moccamaster betreft Scandinavië. Daar is het niet alleen marktleider in filterapparaten, maar van àlle koffiezetapparaten. “70 procent van onze afzet gaat naar Denemarken, Noorwegen en Zweden”, vertelt Van Cooten.

Business Insider ging op een zonnige herfstdag in oktober langs in Amerongen om te kijken hoe de oude maar tegenwoordig ook weer hippe pruttelaar in elkaar wordt gezet. In deze fabriek vinden per werkdag gemiddeld zo'n 2300 Moccamasters het leven. En hoe!


Verkrijgbaar in 17 landen

Frans van Cooten

Frans van Cooten laat in zijn kantoortje zien dat de Moccamaster, naast Nederland, in ook nog 16 andere landen wordt verkocht. “We zijn nu ook bezig met China maar dat is zo makkelijk nog niet met al die protectionistische maatregelen daar”.

Gelukkig stijgt de omzet in vrijwel alle landen, waaronder Nederland, aldus Van Cooten.


Alles met de handen gemaakt

De fabriek van Moccamaster

In de fabriek werken dagelijks meer dan 150 mensen. “Voornamelijk technische mensen”, laat de manager weten. Zij worden met een pendelbus opgehaald van drie plekken omdat Amerongen een beetje afgelegen ligt. De werktijden zijn van half 8 tot kwart over 4.


Vaklieden uit het nabije buitenland

Assemblage Technivorm

Ook werken er veel mensen uit Oost-Duitsland bij het bedrijf. Dat is zo’n zes uur rijden vanaf Amerongen. Deze vaklieden komen maandagmorgen aan, slapen doordeweeks ergens in de buurt en gaan vrijdagmiddag weer naar huis. Van Cooten: “Dat is 12 jaar geleden ontstaan, we konden toen niet genoeg technische vaklieden in Nederland vinden”.


Materiaal komt uit Duitsland

Productie Moccamaster

De connectie met Duitsland komt niet uit de lucht vallen. Hoewel het koffiezetapparaat geheel in Nederland in elkaar wordt gezet, komen de materialen voornamelijk uit Duitsland. Het productieproces van de Moccamaster begint met lange stukken aluminium.


Schoon en glanzend

Technivorm

Die stukken aluminium worden door het apparaat links in stukken gesneden. De meneer op de foto controleert alle stukken op snijranden.


Aluminiumvormpjes

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ever verderop worden de andere, kleinere stukken beugels vervaardigd met een machine.

Fabriek in Amerongen

Die vallen er dan hier uit. Het apparaat kan, afhankelijk van zijn instelling, verschillende vormen eruit persen.


Made in Holland

Moccamaster fabriek

Technivorm heeft nooit overwogen de productie naar lagelonenlanden te verhuizen. “In China is toch een ander kwaliteitsbesef. Daarnaast is het ook voor het merk goed als er Made in Holland op staat.”


Het grote geheim

Warmtepomp Moccamaster

De allerbelangrijkste component en het grootste geheim van de Moccamaster is het koperen doorstroomelement. Door dit element is de temperatuur tijdens het pruttelen vrijwel constant en blijft het water precies tussen 92 tot 96 graden celsius. Aan deze tafel wordt het koperen element voorzien van de elektrische bedrading.


Het beste ter wereld

Productieproces

In een artikel van onze Amerikaanse collega's bij Business Insider vertelde Lars Akerlund, de man achter de New Yorkse koffieketen FIKA, dat de Technivorm Moccamaster voor consumenten het beste koffiezetapparaat op de markt is. Akerlund heeft ‘m zelf thuis ook.


Uitgebreid getest

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het product wordt volgens Van Cooten drie keer in het bouwproces uitgebreid getest. Op deze foto is een mevrouw de watervuller met hoge druk en water aan het testen. Van Cooten: “Slechts 0,25 procent van onze producten wordt binnen de garantieperiode teruggestuurd”.


Dankjewel Douwe Egberts

Moccamaster hand made

Douwe Egberts (DE) maakte de Moccamaster al gelijk populair nadat industrieel ontwerper Gerard-Clement Smit eind jaren '60 het eerste model op de markt bracht. Nederlanders konden namelijk hun DE-zegels inwisselen voor de Moccamaster, die prominent in het spaarboekje werd gepromoot. Totdat de Senseo kwam.

Toen DE in handen kwam van het concern Sara Lee, ging het samen met Philips stevig inzetten op de Senseo, dat een megasucces werd. De machine van Smit verhuisde naar de achterkant van het spaarboekje en kelderde in eigen land hard in populariteit.


Inpakken en wegwezen

Het verpakken van producten

Door de Senseo-affaire was de verkoop een tijdje gestagneerd, maar volgens het bedrijf zelf klimt de verkoop nu alweer drie jaar op een rij. Dit jaar groeit de omzet 10 procent. Per werkdag worden hier gemiddeld zo’n 2.300 Moccamasters ingepakt en verzonden.


Hightechdingen

High tech in Nederland

Deze meneer legde uit wat hij met dit apparaat deed maar uw verslaggever snapte er niets van. Het kwam erop neer dat hij iets aan het lakproces van het koffiezetapparaat aan het verbeteren was. “Onze producten gaan tientallen jaren mee”, laat salesman Van Cooten weten.


De enige computerschermen in de hele Technivorm-fabriek

Ingenieurs Moccamaster

In deze ruimte zitten de ingenieurs. Zij ontwerpen de Moccamaster. En dan hebben we het over de techniek, want het uiterlijk van de Moccamaster is al bijna 50 jaar nagenoeg hetzelfde. Alleen zijn er wel veel kleurversies bijgekomen.


Klaar om te vertrekken

Opslagplaats Moccamaster

In een aparte loods liggen de verpakte producten klaar om te worden verzonden. De Moccamaster wordt verkocht via DE (het staat weer op een goede plek in het spaarboekje), via online kanalen (eigen webshop maar bijvoorbeeld ook via Amazon) en via fysieke winkels zoals Blokker.


Scandinaviërs houden ervan

Moccamaster Scandinavia

In de Scandinavië is Moccamaster de marktleider in koffiezetapparaten.


Weinig overhead

Opslagplaats

Van Cooten vertelt dat er slechts een handjevol mensen op kantoor werkt, de rest houdt zich bezig met de productie. “We houden niet van overhead, dat is niet nodig”, aldus Van Cooten.

LEES OOK: Ik proefde de nieuwe, duurzame koffie van IKEA en die smaakt beter dan die van de HEMA